Rojstvo in z njim povezane travme

24-09-2019

Psihoterapija

Komentari: 1

Če bi me pred meseci kdo prepričeval, da imam travmo povezano z rojstvom, bi ga samo nejeverno gledala in si mislila svoje. Potem pa sem morala na supervizijo zaradi nestrpnosti, ki se mi je občasno pokazala pri delu. Ko sva s supervizorjem (Willem Lammersom) raziskovala, kaj se dogaja pri tej nestrpnosti, je ponovno splaval na površje moj “be strong” driver (gonilo “bodi močna”). Na tem sem že med svojo TA psihoterapijo precej delala, tako da me niti ni presenetilo. Bolj me je zmotilo, da se spet ponavlja.

Pri Logosintezi (LS) gonila obravnavamo kot drugi red disociacije, s katerim pokrijemo bolečino disociacije prvega reda.  Tako pa je Willem ocenil, da moj “be strong” pokriva zelo, zelo staro stvar. Tako staro, da gre po njegovem mnenju za obporodno zadevo. Kot rečeno, se je to meni od nekdaj zdelo zelo “new-agersko” razmišljanje, kar sem mu tudi povedala. In dodala še, da sem vseeno zdravnica, tako da natančno vem, kaj se je z menoj dogajalo pri porodu. Pa ga to ni ustavilo – prosil je, naj mu zaupam in mu sledim v procesu. Sprva sem oklevala, toda nato privolila. Tako me je s pomočjo vizualizacije in spremljajočih občutkov peljal nazaj v materin trebuh in čez porod. Ne bom razlagala celotnega procesa – naj samo povzamem, da sem začutila, kako me je nekdo potegnil ven in kako nisem bila več prisotna. Takoj, ko mi je dal LS stavke na to, pa sem začutila, kako me nekdo masira po trupu in zraven govori: “Dihaj! Bodi močna punca. Dajmo!” Je to sploh mogoče?!

Res sem rojena z urgentnim carskim rezom in res so me predihavali, da sem zadihala. Toda, kako je vse to prišlo v misli pri terapiji?! Ali gre za moje tako zgodnje spomine? Težko bi to tako poimenovala: spomini. Gre bolj za miselne konstrukte, ki smo si jih v glavi ustvarili, ki pa močno vplivajo na celoten tok misli. Gre za zamrznjene mislene strukture. Kljub mojim začetnim zadržkom, je supervizija oz. terapija učinkovala. Sicer najprej skoraj dve uri nisem mogla govoriti, ker se mi je v glavi vse restrukturiralo. Po tem pa sem se počutila razbremenjeno, umirjeno, zadovoljno. Nestrpnosti ni bilo več. Kar nekaj prijateljev in kolegov mi je v naslednjih tednih reklo, da se vidi, da sem fino; da sem nekako “mehka”. Tudi sama sem čutila, da sem se znebila ”be strong” gonila. Kar se je v končni fazi poznalo tudi v odnosu do klientov. To me je pa sploh navdušilo!

Začela sem malo bolj raziskovati to tematiko in kanadska LS kolegica Trish North me je usmerila, da si preberem več o perinatalnih matrikah, kot jih je predstavil Stanislav Grof. To je tisti psihiater, ki je raziskoval s psihoterapijo pod vplivom psihotropnih drog (LSD), ki naj bi facilitirale proces razmišljanja in doživljanja. Po njegovi teoriji obstajajo skupine spominov, ki jih lahko obravnavamo kot enote: COEX sistemi (systems of condensed experience). Obstajajo negativni (neprijetni spomini) in pozitivni (prijetni spomini) sistemi. Ti sistemi določajo našo apercepcijo – torej pomen, ki ga stvarem in dogodkom pripišemo, in ki tako determinira naše misli, čustva in posledično vedenje.

To delitev sem že sama empirično začutila pri delu, saj so teme pri klientih vedno prihajale ven v “grozdih” oz. v skupinah. Ko je klient razrešil osnovno zablodo/spomin/fantazijo, je izginila cela skupina misli in z njimi povezanih sipmtomov.

Grof je na podlagi izkušenj svojih pacientov poiskal skupne imenovalce najpogostejših skupin in ugotovil, da se jih veliko vrti okoli rojstva- okoli teh bolečin, fantazij o smrti, o agoniji, ki je s tem povezana… Poiskal je logiko in koncept pridobljenih podatkov in jih razvrstil v štiri zaporedne faze procesa rojstva – v štiri glavne izkustvene vzorce, ki jih je poimenoval osnovne perinatalne matrike  (BPM – Basic Perinatal Matrices). Več o tem si lahko preberete tukaj (o Grofu) in tukaj (o BPM).

Tako obstajajo štiri faze:
BPM I: enotnost z mamo
BPM II: nasprotovanje mami
BPM III: sodelovanje z mamo
BPM IV: separacija od mame

Opogumljena s svojo izkušnjo supervizije sem tako ta pristop uporabila tudi pri nekaterih svojih klientih, kjer sem pri delu naletela na res zataknjene in stare vsebine. Ne, ni vsakič prišlo do čudeža, da bi bilo takoj vse OK. Je pa vsakič ponudilo izredno olajšanje klientu in vsakič so na površje splavale nenadoma jasne, prej zataknjene vsebine, ki so tako postale dostopne in rešljive.  Ko vse skupaj pokombiniram z vajo časovnice (privzeta iz NLP in obdelana na LS način), pa to nudi temeljit vpogled v lastno življenje in skokovito pospeši proces osebne rasti. Skratka: izredno učinkovito! Vedno znova me navduši, kaj vse klienti dosežejo pri tem. In vedno znova sem vesela, da lahko temu prisostvujem. Kot da vsakič najdem darilo pod novoletno jelko.


0 KOMENTAR